Бели Искър

Moderator: vandobrev

MILS

Re: Бели Искър

Post by MILS »

Бравос господа .Реката изглежда респектиращо.
manev

Post by manev »

Реката е много добър и чист клас 4 и по-често трябва да и обръщаме внимание. Това което видях в рамките на една седмица по нея е че от съседните си реки държи ниво доста по-дълго време а и заради изградената еко пътека от мостчета по нея и пътя има много добра възможност за оглеждане.
сърцат Jumper ... член на "предателски кръг"- Кольо Варварина
kayaso

Post by kayaso »

... а на мен ми разказа играта!
minimiro

Post by minimiro »

Тъкмо се колебаех да питам ли, няма ли по такива снимки ;)
камбучене пролетно къпане, пласкане по камънете и те така :)
petkan
Администратор

Post by petkan »

Реката, поне според мен, е повече от клас IV. Факта че повечето от нас не бедстваха (този път) не означава, че е лесно. Макар и къса, отсечката успя да стопи батериите на част от колектива. Още няколко километра с география като горната част и щеше да има "интересни времена". ;)

А, и не е вярно, че Бели Искър държи ниво по-дълго. Според годината Леви пресъхва преди Бели или обратно, но Черни Искър, който има и по-голям водосбор, държи ниво най-дълго. Лошото е, че последния не е особенно атрактивен от нашата гледна точка.
kayaso

Post by kayaso »

всъщност, работниците там казаха,че когато сте я карали първият път тази година, на голямата вода, тогава е преливала стената на язовира горе. После спадна.
Philip

Post by Philip »

Реките са супер!Бели Искър наистина ме изненада,не предполагах,че е толкова интересен особено в горната си част!А що се отнася до Леви Искър,за мен това е една от най-комплицираните реки на родна територия!Ще е хубаво да пробваме още по нагоре ,много ме впечатли :shock:,само няма да е лошо да пробваме да поразчистим докато няма водица!Евала за weekend-а!
Lubo

Post by Lubo »

Бе аз незнам къв клас са реките ма ми харесаха особено Леви добре ни назоби с адреналин.Ма то и ние го взехме на ексс :lol:
manev

Re: Искър

Post by manev »

тенкЮгрАфе ...
Нещата се оправиха с достъпа. Събрахме един подходящ отбор и определено се "разглобихме" по горното трасе на Бели Искър. Получи се добре и се надявам и следващата седмица да има вода че да повторим. Днеска олабихме по Черни Искър и определено май взехме по доброто решение че иначе към Леви се бяхме насочили но "мирясахме" на време.
Бая народ бяхме вътре и все "звезди в ефира" :) :) :) ... та чак и наш Барзов :)
... Дано има и другата седмица
manev wrote:
greenhorn wrote:...
...
За това ако не сте на ясно можете ли да спирате, да си четете реката напред и да знаете кога да спрете ... просто слезте долу на Черни Искър и изкарайте един хубав и позитивен ден ...
;)

Петя нещо имаш ли да казваш ??? :D
сърцат Jumper ... член на "предателски кръг"- Кольо Варварина
PitaRamos

Re: Искър

Post by PitaRamos »

Благодарности за това, че разрешителното за Бели Искър се появи в момент, когато има водица.
Та какво ли мога да кажа аз по въпроса... Докато про-тата се забавляваха на километър- два участък по реката нагоре, където само като видиш бързеите и падовете ти изтръпват зъбите, аз имажх шанса да покарам класическото "долно трасе". В тази част от реката беше на предела на възможностите ми, и благодарение на Чичака Светльо, не си избих зъбите. Реката е много...много бърза, започва със серия от бързеи с доста големи камъни, за което е необходсимо да следваш добра линия. Има достатъчно обратни за по лодка-две, от които можеш да поглеждаш какво става надоло и естествено да подишаш или...кой каквото му трябва :-) Без коментар е необходимостта от рязкото спиране, независимо дали е подходящо мястото, още по-трудно е влизането в реката, защото докато се опитваш да си сложиш шприца, има голяма вероятност да те отвее водата. Имах шанса да намеря и единственото място по това трасе, което е добро за ескимотиране, след като не успях да си задържа крена до край.... Има четири бента, които пренесохме, защото водата беше голяма, а обратната вълна беше с размер на дължината на лодката.
Според Светльо, реката надоло олеква...да...да верно, че вече няма големи камъни, но с това изчезват и обратните, реката става бърза, разклонява се на ръкави има доста клони и дървета... бързите реакции са задължителни...както и спиранията, все едно да тичаш спринт в продължение на 2-3 километра, свършват ти силите, адреналясваш, реката не спира, а няма място за отстъпление. Тогава научих и следното: Ако в такъв тип бърза река карат няколко човека, без възможности за обичайното спиране и се наложи внезапно да се спре, тогава водачът, който е по опитен изкача изневиделица от лодката на място, което можеш да се задържи "На косъм", хваща носа на вториа, а вторият също трябва да изкочи бързичко и да хване третият и т.н.
Единствено мога да добавя, че ако не сте карали такъв тип река е добре да влезете с добър гит и в добра психо- физическа кондиция...защото нямате право на грешки, а изпуснеш ли си лодката...не е сигурно дали ще я видиш отново. С добър гит, който познава реката е по-лесно, но не трябва да се забравя, че ако сам не си помогнеш, човекът до теб не може да направи кой-знае колко. Реката е супер, но никак не трябва да се подценява.
Post Reply