Глейте сега лигльовци такива, едно време имахме гребла дето бяха алуминиева дръжка със прикачени към тях дървени лопати. Сглобката се изразяваше в 5мм ръждясващи болт и гайка. Тежко ти и горко ако някой те цапардоса по физиономията с подобно изделие...

Лодките за бърза вода бяха по 4м и имаха форма на туристически каяк. Якето ми беше прекроено и ушито на Singer бойно химическо наметало. Шприца беше от дъно на палатка с нанизан ластик за гащи в него. Да чухте да споменавам неопрен? Не?!? Ами това е защото тогава нямах такъв, но карах целогодишно и то по всички реки за които се знаеше, че стават за спускане. Моят случай е от по-леките. За времето си.
Чиста случайност е, че попаднах(ме) в правилната среда (тази на Ники Христов) и видяхме, че има и друго измерение на нещата. Понеже всичко е относително, както е казал Айнщайн, така и "успехите" ни напоследък са комбинация от много фактори. Тотално обаче отказвам да се съглася, че основното е екипировката. Спокойно може да си шампион с Трабант или БулгарРено ако си в попаднал на състезание с въпросните автомобили. Още си спомням как през есента на '93 отидохме на Матка (до Скопие) с най-добрите си коруби и ни попитаха "ама вие на туризъм ли отивате?". Голям срам беше. А малко или много сме си същите хора.
Та проблема, както вече казах, не е в екипировката. Или поне не там е основната част. Имам спомен, че когато размених "Fly"-a на Барзов с моето "Embudo" (за незнаещите това са тотално различни лодки за бърза вода) за едно спускане по дефилето на Струма някой от новоизлюпените "специалисти" спомена: "ще се пребиеш бе човек, не прави глупости"... Е, не се пребих и доколкото си спомням (подкрепено със филмов материал) стана много приятно спускане. Във случая се опитвам да поставя ударението не върху моята "неповторима и непогрешима" личност, а върху
конкретния факт свързан с екипировката. Също помня как едно германче от Лайпциг, което беше от немския национален отбор по воден слалом, дойде и каза че иска да се спуска с нас. На въпроса каква лодка иска, той отвърна - каквато имате. И ни скри шапките като влезе във водата с един "Fly". Пак така си спомням как Макаров и Флоров разправяха как на курса по водно спасяване на Бобошево един норвежец правил родео или с "Invader" или нещо еквивалентно "подходящо" и им беше взел акъла.
Та така дараги ми каякари, основното е желанието и чак тогава идва инструментариума ...