Редно е след почти цял сезон с лодката, да направя и кратък очерк с впечатления.
Като цяло Елахото е една разкошна туристическа лодка или по-точно разкошен морски каяк. Дължината от 5 метра й позволява да развива добра скорост, извитата надлъжна форма на дъното (rocker) я правят сравнително маневрена и по-малко податлива на вълни - направо не ги усеща, - а острият нос ги муши като игла.
Лодката е малко "жива" по отношение на първична стабилност - тясна е за туристическа лодка, което прави карането по-технично, от друга страна е голям кеф като се слееш с нея. Специалната напречна форма на дъното (diamond hull) й придават забележителна вторична стабилност и пълен контрол при наклони.
Податлива е на вятър, особено когато не е натоварена, в повечето случаи с лек наклон на лодката това се компенсира и рядко се налага да се ползва рул. Рулят в прибрано състояние се заклинва централно, така че педалите могат да се настроят абсолютно симетрично и застават неподвижно при гребане.
Задната палуба е ниска, което, разказват, било удобно за гренландски ескимоски. Аз не ги владея, но и европейските работят.
Кокпитът е удобен (за мен). Наклонът на гърба се регулира с въженце, което има склонност да бяга от затяжката, затуй съм си направил възелче. Педалите се регулират с колани (което е удобно, прецизно, бързо и лесно и най-вече без да слизаш от лодката), защото като се намокрят, се отпускат и после се разместват. Площта на педалите не е голяма, от което при няколкочасово гребане краката може да изтръпнат.
Багажниците ми се струват с по-малък обем от Сийяка, предполагам заради скосената задна палуба, а и като цяло лодката е по-ниска. Или просто защото мъкна много багаж с неподходяща форма

. Не успях да намеря никъде в нет-а колко литра са багажниците. Средният люк (day hatch) е с гумен капак и затваря херметически. Предният и задният отвор са с неопренови капаци, върху тях пластмасови. Случвало ми се е при ескимоски или при вълни задният да прокапе. Което ми се струва нормално за това конструктивно решение, но трябва да се внимава какво да се слага в багажника.
Споменах ли как сама хваща вълните за сърфиране?