Seat-on-top за и против

Moderators: graf_bezuhoff, vandobrev

COMODO

Seat-on-top за и против

Post by COMODO »

Здравейте!
От скоро съм запален по каяка и все още съм в процес на избор на такъв. Мисля да го ползвам предимно за риболов в спокойни води ( море или язовир ).
От два дни чета форуми, мнения, разглеждам сайтове, снимки и се консултирам с приятели, но все още не мога да се реша какво да избера, тъй като все още съм бос в тази област.
Мненията в този форум показват, че повечето от вас са привърженици на 'seat-in' - каяците. Но според мен те не са много подходящи за риболов, защото в тях няма достатъчно пространство за оборудването, нужно на един рибар - въдици, стръв, такъми, котва и т.н. Така че според мен по-добрия вариант за тази цел остава така наречения 'sеаt-on-top' - каяк.
За сега съм се спрял на един Prowler Trident 11 Angler на Ocean Kayak ( http://www.bg-kayak.com/70/18/product.html, който си мисля че ще ми пасне, а и на снимките изглежда доста качествен. Цената му е висока, но пък в крайна сметка приятните изживявания, ще оправдаят вложените средства.

Моля за мнения на хора, които имат такъв или подобен каяк или са имали възможноста да го изпробват, за да се ориентирам в плюсовете и минусите на пози вид лодки, преди да направя важната стъпка. Или да ме насочат към друг по-удачен модел и марка!

Благодаря предварително!

P.S.: Май наистина няма да е зле да се добави раздел " Seat-on-top" или такъв за риболовци..
anastas_peykov

Re: Seat-on-top за и против

Post by anastas_peykov »

Има подфорум във фишинг манията специално за риболов с каяк. Колко кила тежиш?
COMODO

Post by COMODO »

80 кг.
mitq

Post by mitq »

аз съм против
Човек може да влезе в ада яхнал собствения си език
sto100jan

Post by sto100jan »

Без да съм рибар , мисля че за тази цел нистина ти трябва сит-он-топ . Предимства и недостатъци на различните видове можеш да прочетеш ако се разтърсиш в линковете дадени тук , в темата ,,каяк линкове" . Също в ,,БъКаРи" ( български каяк рибари) , и специално Римохит от Бургас , който навлезе доста в материала с риболовството от каяк . По принцип рибарските ситонтопи са по-стабилни в статично положение , защото са по-широки . Ако случайно се изсулиш от лодката , може да се качиш обратно сравнително лесно ( въпреки че при вълни не знам дали ще стане упражнението ) , имаш достъп до нещата в открития багажник зад теб , или в краката , а и най-вече , лесното влизане и излизане от лодката .
Най-главния недостатък - при лошо време си те вали и плиска . Има специални дрехи , но са скъпи .
anastas_peykov

Post by anastas_peykov »

Правилно си се насочил. Сит он топа е измислен за риболов и за плацикане покрай плажа за не повече от 3-4 часа иначе има опасност да настинеш:) Освен за това за нищо дриго не става. Питах те колко кила тежиш защото товароносимостта която се дава от производителите не отговаря на действителността. Реалната е на половина ако караш с отворени отводнителни отвори. За море това е задължително. Но ти както си 80 кила нямаш никакви грижи за това. Другото което ще ти кажа че съчетанието хубаво време, спокойно море ,да има риба и да е събота или неделя много рядко рядко може да се случи това. Да влезеш да ловиш в развълнувано море с каяк какъвто и да е той си е предизвикателство. Най малкото е че ще си мокър , ще е мокро оборудването ти което ако е хубаво си е доста пари. За язовири мисля че там ситуацията е по различна но и там като си има вълни като е кофти времето. Сега за лодката която си избрал щи кажа няколко неща. Тоя модел Тридент 11 е бавен , по добре си вземи Проуелер 13 , това е най разпостранения рибарски каяк и е с едни от най добрите мореходни качества.За море лодката е хубаво да е от 4 до 5 метра. На тридента тая конзола дето е между краката ти е много неудобна и ще си удряш краката на нея. Хубава лимузина е Кей Ларгото на РТМ но е доста тежка и бавна. Всичко което можеш да се сетиш дето му трябва на един рибар го има. И Трапона на Уалнднес систем е хубава рибарска лодка. Ти като начинаещ естествено е да търсиш стабилна лодка. Но стабилността е обратно пропорционална на скороста. Стабилността е относително понятие както да караш колело и най накрая отиваш на бърза лодка. Аз те съветвам направо да си вземеш Темпо на РТМ или Скупър Про на Окена каякс. Двата модела са почти идентични като Темпото е като френска изработка е доста качествено. Между другото Окена каякс правят най некачественио изработени каяци. Но понеже са евтини са и най разпостранени. Та тия две лодки са най- универсални. Стават за всичко в рамките на възможностите на ситонтопа - риболов , спорт. С тия лдки можеш да прайш кушия и със най - големите спортисти от сит-ините.

За ситин-а дали става за риболов не мога да ти кажа. Нямам опит сис тия каяци. Сега съм решил да си взема сит ин и ако става ще кажа. Един каякар беш еказал че хубавата лодка става за всичко , незнам , трябва да се пробва. Но като цяло в света се е наложил ситонтопа като риболовен вариант. Иди във фишинг манията има материали за риболов с каяк (само за ситонтоп) дет ще го четеш поне половин година. В този форум тия каяци са анатемосани :)
anastas_peykov

Post by anastas_peykov »

Туй е от Тихомир (Римохит) . Не можел да се логне и затуй ме помили да му постна мнението.

Здравей !
Може да прегледаш в този форум.Вече не сме една шепа членова а малко повече http://forum.fishing-mania.com/viewforum.php?f=47
Наскоро имахме и сбирка на Синеморец.Ще пусна анонс и в този форум но чакам още снимки.
А относно въпроси ти.При описаните от теб килограми и ситуация.... Личното ми мнение е да си вземеш бърз сит от топ каяк.
Аз много харесвам туристическите сит ин каяци.Само че тяхната стабилност е по различна.При тях според мен нямаш никакви грижи дори и в бурно море но при положение , че греблото се държи в ръце и с него се балансира .А ако все пак мислиш да държиш въдица....
На Срещата пробвахме много модели каяц.Оказва се че например моя каяк , , много малко хора можаха да го карат като хората  :lol:  И мнениаята ни се различават.С две думи -индивидуална работа.Съвета ми е да пробвваш преди да купиш.Но пак повтарям.Личното ми мнение е , че за твоите килограми и море-язовири най-добре е бърз ситонтоп.За риболов в реки обаче , (бърз=над 4м) по късо ще ти по удобно (изключвам Дунав )
Поздрави и ти желая Успех в решението и да знаеш ,че крастата е голяма а кефа безценен.  :D
Насе.. ми аз съм се плицикал по 12 часа .А сит ина освен за туризъм и той за нищо друго не става ама това малко ли е
А и не е вярно , става за кисело зеле, джибри и разни други такива

И според мен е безмислено да се спори кой е по по най ... И двата имат предимства и недостатъци.Важното е да избереш твоя
rimohit

Post by rimohit »

мерси Насе.. опрай ми се
почетен член "вся остальная непиювшая сволочь..." :D
Pecata
Location: Varna, E-mail: pecata70@gmail.com, Skype: petar__popov

Post by Pecata »

COMODO wrote:Май наистина няма да е зле да се добави раздел " Seat-on-top" или такъв за риболовци..
Щом се намират хора на които им харесва сит-он-топа нека има такава тема, но с двете ръце, двата крака и още нещо съм против риболовни истории!!!
За рибарлък си има други сайтове и форуми!!!
anastas_peykov

Post by anastas_peykov »

За риболов според мен не трябва да се пише тука. Има други форуми за това. А за ситонтопа за забавления на плажа лятото си става. Има и сърф изпълнения дето само на каталози съм ги виждал незнам реално дали стават. И с моя леген съм се возил над вълните но тия за сърф са много по леки и маневрени. Гледам слагат им платна разни ,не знам какво би станало ако му се върже онуй хвърчило как му беше името забравих. Аз моя леген го ползвам предимно за спорт и по малко за риболов. Даже тая сутрих ходих да греба с него преди работа.
Locked