Струва ми се, че снимките са правени в Лакатишка Рила. /Ако греша - поправи ме/ ако говорим за там, така е - това е една не туристическа част от планината, която не попада в парка. Но какво от това, тук не става дума за тази , или онази територия. Тук става дума за принципно отношение към планините, и към малкото останала дива природа. Съгласен съм, че това е ресурс, който ако се използва разумно, трябва да се усвоява. За това са и тези горски пътища - дърводобив и т.н. Но не ми харесва идеята /ние хората/ да ходим там с машините си за забавление. Разбирам, че това е едно предизвикателство, и сам се убедих в това /с теб, Манев/, когато въртяхме около Кресна.. Да - забавно е, но не се вписва в моите принципи. Струва ми се нагло да се кача на някаква машина, и да нахълтам с нея там, където /вероятно/ животните се опитват да се скрият нас. Шумът, който предизвикваме едва ли е много "приятен" за дивите животни. Със сигурност не е характерен за тяхната среда на обитаване, а това, вероятно им се отразява негативно. Пътните ровини, образувани от камионите в гората са проблем, който малко хора осъзнават до какво води. А ровенето с "4по4" и мотоциклети само го задълбочава. В принципите на карането на колело в планината има един такъв - старай се, като караш да не влачиш задна гума, ако не се налага!
Ще кажете "какво толкова?" Не е така. Света е една твърде сложна система, а връзките в нея са ни доста непознати. Често сме склонни да ги подценяваме по пътя на нашите интереси.
И накрая - не е ли прекалено егоистично спрямо света, да издухаш 20-30 литра дизел през ауспуха за да се забавляваш няколко часа с тези "предизвикателства" ? Направи го с колело, с кайт или с пантите. Без нзачение дали си в куростна местност или в Сибир. Колкото повече от нас мислят и действат така, толкова повече ще се намали негативното влияние над природата... вемсто да се "хвалим" със снимките си!