Радика

Moderator: vandobrev

User avatar
manev
Posts: 2925
Joined: 05 Dec 2007, 21:04
Location: София
Contact:

Радика

Post by manev »

едногодишната ми "детска мечта" се сбъдна :)
http://whitewater-bg.com/view/galleries/552
Благодарско на Чичето, Муцев и целия колектиФ ..та ако щете и на Мартин Димитров Обрешков по професия уЛигофлен и моториС :) :)
утре ще пиша за това приключение
сърцат Jumper ... член на "предателски кръг"- Кольо Варварина
ivak
Posts: 141
Joined: 22 Feb 2009, 20:19
Location: Sofia

Re: Radika

Post by ivak »

Реката изглежда страхотно чиста,има си падчета и наоколо яко зеленина :) И къде е това удоволствие???
User avatar
manel
Posts: 191
Joined: 07 Sep 2009, 11:01
Location: София
Contact:

Re: Radika

Post by manel »

Е Mанчоо добре,че беше оня митничар в македония, че да разбереш и второто ми име. Реките и пътуването беше супер като изключим жегата, но с нужното количество бира всичко се оправя (другото което разбрах е че няма такова нещо като прекалено много бира). Искам да изкажа най-сърдечни благодарности и на чичо Светльо, щях да изпусна някои много добри линии ако не беше той :rolling: :twisted:
Life is simple eat, sleep, play waterpolo
User avatar
manev
Posts: 2925
Joined: 05 Dec 2007, 21:04
Location: София
Contact:

Re: Radika

Post by manev »

manel wrote:... Искам да изкажа най-сърдечни благодарности и на чичо Светльо, щях да изпусна някои много добри линии ако не беше той :rolling: :twisted:
...мда ...също така можеш да разчиташ че като го изпазиш с въжето да не се натика в подмола ..той на драго сърце ще се върне да те пази и тебе :) Услужлив е :) :)
Миле ще драсна два реда ..просто Муцев вчера ми потвърди че няма да сколаса с неговите кадри скоро и ще ползвам мойте
сърцат Jumper ... член на "предателски кръг"- Кольо Варварина
User avatar
manev
Posts: 2925
Joined: 05 Dec 2007, 21:04
Location: София
Contact:

Re: Radika

Post by manev »

Ето набързо скалъпена малка статия. Не съм я редактирал и ако някой от модерастите му се занимава може да пооправи някоя запетайка. Радика е страхотна река и чудесен завършек на активния сезон. Ако случайно пък и попаднете там с хора които поне малко знаят какво "искат от живота" ..гарантирано ви очакват едни чудесни мигове.
http://whitewater-bg.com/view/articles/553
Утре пускам и р. Девол за която тепърва предстоят грандиозни планове :)
сърцат Jumper ... член на "предателски кръг"- Кольо Варварина
User avatar
kali_pet
Posts: 44
Joined: 08 Sep 2010, 18:46
Location: Sofia
Contact:

Re: Radika

Post by kali_pet »

manev wrote:Ето набързо скалъпена малка статия. Не съм я редактирал и ако някой от модерастите му се занимава може да пооправи някоя запетайка. Радика е страхотна река и чудесен завършек на активния сезон. Ако случайно пък и попаднете там с хора които поне малко знаят какво "искат от живота" ..гарантирано ви очакват едни чудесни мигове.
http://whitewater-bg.com/view/articles/553
Утре пускам и р. Девол за която тепърва предстоят грандиозни планове :)
Чудно приключение, браво!! :)
loop
Posts: 45
Joined: 27 Nov 2013, 16:16
Location: София

Re: Балкани 2014

Post by loop »

И на нас много ни хареса Радика. Прекрасна е наистина. Бяхме този уикенд със Светла и Демо (и двете кучета) и направихме две карания на средното трасе.

Намерихме си и много готини минерални Бани в село Долно Косоврасти, които са точно на нулата на язовир Дебар. Много се изкефихме. Има и общ басейн срещо 30 ли 50 денара (1-1.5лв), има и индивидуални вани за по 70 Денара. Велико просто.

Понеже бяхме с една кола само, авто логистиката ни я осигуриха от Парковата Охрана (!) първия ден с/у 500 денара, а втория ден с едно такси за 10 евро. Вероятно и стоп може да върже, но не искахме да рискуваме със забавяне и решихме че този разход е сравнително приемлив. Като цяло се пазят местните от непознати стопаджии 'щото албанци, шиптери ала-бала и местните малко резервирано подхождали.

Карахме 2 пъти от моста на Жировница, до кемп спот-а, който е на разклона с Присойница. В това трасе има само един по-сериозен бързей, който е дългичък и във завой, завършва с един голям камък по средата езика, които се минава сравнително лесно от лявата страна. Въпреки че няма кой знае какви бързей, цялата река е интересна - камъни и обратни на много места, вълнички, различни ръкави и линий. Водата е бърза, но не ми се стори много мощна, т.е. не се почувствах в "голяма вода", въпреки че местните я считаха за бая пълноводна. На едно място, в ръкава които минавахме имаше кофти паднал клон и пренасяхме и двата дни, но пренасяхме до съседния ръкав - има видимост и не е проблем спирането преди мястото (то е почти на финала, да кажем на 90% от трасето).
Обща дължина на нашето трасе: 15-16км
Време за експресно пускане (не баш шус, ама без моткане и много игри): 1:30-2:00

От това което видяхме, от кемпа на долу също има много приятно (и леко) трасе и още бързей и поне един хубав дълъг бързей се виждаше от пътя. Мисля че си струва да се кара и надолу и ако имахме повече време щяхме да го пуснем до нулата или до кариерата поне. Много добре ни изглеждаше от към пътя. Просто решихме да повотрим познатото ни трасе за да можем да си играем спокойно и на воля. На това ниво, на което бяхме, спокойно може да се кара и цялото на веднъж за едни 4-5 часа във водата с моткане по камани и вълнички - общатата дължина би станала около 22-25км.

На тръгване вчера разгледахме по-внимателно и горното трасе - каньона. Много ни хареса - голямо въздишане беше. Има много на брой, дълги и (сравнително) сложни бързей, и най-хубавотот е че вътре в тях има МНОГО камъни с хубави обратни и доволно големи равни части м/у бързейте. Вероятно, с добър екип за обезопасяване би било истинско каране мечта с много интересни елементи - падове, завойчета, ала-бала. Видимостта на реката от към пътя е съвършенна в горната част на каньона и може да се огледа и планира много лесно минаването. Имаше и един спот с мега Х от панднали дървета, но пак преди него може да се спре и да се пренесе. Видяхме и подходяща широка поляна за старт с хубав достъп до реката и достатъчно дълга и равна отсеча за разгрявка преди каратето.

Според местните, нивото на реката ще се запази такова още към месец-два, дали е така, вероятно не точно. Ще се постпят снеговете, ще се отекат дъждовете и ще падне, но пък вероятно и на по-ниско също ще може да се кара.

В общи линии, Радика е супер - горещо препоръчвам. Много благодарности на Манев, чичо Светльо и Петя за съветите и информацията която ни дадоха за трипа. Бяхте ни подготвили перфектно!
User avatar
manev
Posts: 2925
Joined: 05 Dec 2007, 21:04
Location: София
Contact:

Re: Балкани 2014

Post by manev »

loop wrote: В общи линии, Радика е супер - горещо препоръчвам. Много благодарности на Манев, чичо Светльо и Петя за съветите и информацията която ни дадоха за трипа. Бяхте ни подготвили перфектно!
:bowyellow: :bowyellow: :bowyellow:
Браво и респект !!! не толкова за спускането а за правилния избор на трасе. Ако поне половината от нас си знаят мястото по реките, Данчо дето лепи лодките и търговците щяха да останат без обороти :)
Горното трасе е много добро и хубаво но е такова само когато си му е дошло времето за спускане.
Тая седмица планирам пак натам да тръгна стига да има транспорт ...
сърцат Jumper ... член на "предателски кръг"- Кольо Варварина
Vasques
Posts: 116
Joined: 28 Apr 2012, 21:04
Location: София

Re: Radika

Post by Vasques »

Бил е хубав ден за демокрацията:). И ние карахме на чудно място в сливенския Балкан благодарение на Симо и групата от Варна, които са намерили трасетата. В събота карахме Стара река за 1 ден, нормално. Вечерта преминахме планината на юг. В неделя първо имаше едно кратко, но динамично пускане по Голямата река/така се казва реката/сред теснотия, камъни и дърве (огледахме го предварително и се пазехме по двойки), радост за мен като от пускането на бели вит. След това гледахме отгоре някакъв голям каньон, в който може би има всичко на света/Симо каза че имало водопад 11 метра, но мен ме беше страх даже да се наведа. Долното трасе започна с един пад ~2 метра и след това бързички участъци до две места по-дълги и по-тесни от червените камъни, имаше слаломчета, видяхме видра и т.н. красоти. Бяхме Симо, Мишо, Митака от Баталите и аз, за първи път съжалявам че не взех гопрото.
Иначе съм мераклия за Радика този weekend.
Vasques
Posts: 116
Joined: 28 Apr 2012, 21:04
Location: София

Re: Радика

Post by Vasques »

Сега разбрах за трагедията в Сърбия и ми се вижда криво да ходя да се забавлявам, по-добре да не бях гледал телевизия
Post Reply