здравейте,
и аз търся лодка с подобни параметри като круизера 320. Няма ли къде да се намерят някакви български изпълнения втора ръка? Щото според мен за първа лодка от подобен тип няма смисъл да се изхвърлям с нещо ново, при положение, че не знам как ще ми пасне при експлоатация. (няма смисъл най-вече щото няма кеш :о)))
Избор
Moderators: graf_bezuhoff, vandobrev
Re: Избор
Здрасти
Лодките от типа на Круизера са туристически. Обикновено , който си купува такава лодкя, в 90 % от случаите я купува завинаги. На такава лодка /почти/ няма какво да и се повреди и на практика е вечна при правилна употреба. Освен това в България пазара на лодки втора употреба е много ограничен като се има предвид, колко малко са хората, които карат каяк. Така че, вероятността да си намериш круизер секън хенд е малка.
Все пак - опитай! Чачи имаше няколко Круизера... обърни се към него!
да добавя... Български полиетиленови каяци не се произвеждат! Имае един производител на стълкоматови каяци в Тутракан, обаче те според мен не стават. Това нещо , като да си купиш Трабант. Много изостанали концепций, слаби материали, в сравнение с съвременните лодки. Това е моето мнение.
Лодките от типа на Круизера са туристически. Обикновено , който си купува такава лодкя, в 90 % от случаите я купува завинаги. На такава лодка /почти/ няма какво да и се повреди и на практика е вечна при правилна употреба. Освен това в България пазара на лодки втора употреба е много ограничен като се има предвид, колко малко са хората, които карат каяк. Така че, вероятността да си намериш круизер секън хенд е малка.
Все пак - опитай! Чачи имаше няколко Круизера... обърни се към него!
да добавя... Български полиетиленови каяци не се произвеждат! Имае един производител на стълкоматови каяци в Тутракан, обаче те според мен не стават. Това нещо , като да си купиш Трабант. Много изостанали концепций, слаби материали, в сравнение с съвременните лодки. Това е моето мнение.
здрасти пак,
мерси за съвета. Оказа се напълно прав.
Откакто съм написал поста търсих на доста места-такова животно каквото ми
трябва просто не можах да намеря в бг.
По разни гребни клубове ми продават някви 20 годишни корита- ма те са си за спортни цели,
и да се напънеш да го стегна не е тва което ми трябва.
И тъй като цените на туристическите лодки които варират в скала която не ми е по джоба все още,
ще се задоволя с опознаването на особености и информиране по въпросите, които ме интересуват.
та именно затова се надявам дан е бъда досаден,
искам да попитам какви реално са особеностите и оборудването нужни за един турър каяк?
(ще се ползва за места като марица, янтра, голям беглик, широка поляна и тн)
аз примерно се кефя много на такива неща
http://www.struerkajak.com/Internationa ... ctive.aspx
но не знам какви са критериите...
дано не ставам досаден
мерси за съвета. Оказа се напълно прав.
Откакто съм написал поста търсих на доста места-такова животно каквото ми
трябва просто не можах да намеря в бг.
По разни гребни клубове ми продават някви 20 годишни корита- ма те са си за спортни цели,
и да се напънеш да го стегна не е тва което ми трябва.
И тъй като цените на туристическите лодки които варират в скала която не ми е по джоба все още,
ще се задоволя с опознаването на особености и информиране по въпросите, които ме интересуват.
та именно затова се надявам дан е бъда досаден,
искам да попитам какви реално са особеностите и оборудването нужни за един турър каяк?
(ще се ползва за места като марица, янтра, голям беглик, широка поляна и тн)
аз примерно се кефя много на такива неща
http://www.struerkajak.com/Internationa ... ctive.aspx
но не знам какви са критериите...
дано не ставам досаден
пиши спокойно! форумите са за това.
ако някой смята за досадно, да не чете!
Ти определено си се отиентирал към туристически каяк. Това е добре, защото в нашата страна има много добри възможности за това.
Марки има много, модели също. Разлиават се по размери, форма на дъното, носа, седалката отвътре, възможностите й за персонален реглаж, багажници, разни мрежички и ленти за прикачване на допълнителен багаж отгоре...
Типичните тур. лодки са тесни /най често около 60 - 70 см/, и дълги / от порядъка на 4-5 метра/.
Тази има форма им позволява с лекота да потдържат голяма слкорост и прав ход. Тест, като гребнеш с дясната лопатка, да не завива на ляво. Това, от своя страна намалява маневреността на лодката. И за да се реши този проблем, производителите им слагат рул в задната част. Той се управлява с педали за краката.
Разбира се, може и без рул, но тогава завиваш малко по-трудно, а и когато има страничен вятър, те отнася.
Дългата лодка има и още едно предимство - големи багажници. В тях можеш да побереш всичко необходимо, като дрехи, палатка, храна и т.н.
Недостатъците са ясни - не е лесно да намериш място за съхранение. Транспорта не би трябвало да ти е проблем, защото лодките са леки и се прикрепват посредством колани на багажника /гредите/ на покрива на колата.
Освен лодката ще ти трябва и гребло. Обикновено греблата за туринг за развъртяни /имат ъгъл/ между лопатките от порядъка на 60 градуса.
Другото нещо, задължително за каяк туризма е да имаш шприцдек - оня парцал с тиранти, дето изглежда като поличка и те пази от пръските и вълните, които се опитват да напълнят лодката ти. Съветвам те да иаползваш шприцдек от винил, или добре промазан плат. За туризъм те са по добри от неопреновите, защото само ги изтръскваш от капките и са сухи. Освен това през зимата не замръзват.Има и неопренови, но те са по-скоро за бързи води, където така или иначе си мокър.
Не подценявай жилетката. Никога не карай без жилетка. На пръв поглед нелепи ситуации, могат да ти докарат огромни неприятности.
Успех в търсенето!
ако някой смята за досадно, да не чете!
Ти определено си се отиентирал към туристически каяк. Това е добре, защото в нашата страна има много добри възможности за това.
Марки има много, модели също. Разлиават се по размери, форма на дъното, носа, седалката отвътре, възможностите й за персонален реглаж, багажници, разни мрежички и ленти за прикачване на допълнителен багаж отгоре...
Типичните тур. лодки са тесни /най често около 60 - 70 см/, и дълги / от порядъка на 4-5 метра/.
Тази има форма им позволява с лекота да потдържат голяма слкорост и прав ход. Тест, като гребнеш с дясната лопатка, да не завива на ляво. Това, от своя страна намалява маневреността на лодката. И за да се реши този проблем, производителите им слагат рул в задната част. Той се управлява с педали за краката.
Разбира се, може и без рул, но тогава завиваш малко по-трудно, а и когато има страничен вятър, те отнася.
Дългата лодка има и още едно предимство - големи багажници. В тях можеш да побереш всичко необходимо, като дрехи, палатка, храна и т.н.
Недостатъците са ясни - не е лесно да намериш място за съхранение. Транспорта не би трябвало да ти е проблем, защото лодките са леки и се прикрепват посредством колани на багажника /гредите/ на покрива на колата.
Освен лодката ще ти трябва и гребло. Обикновено греблата за туринг за развъртяни /имат ъгъл/ между лопатките от порядъка на 60 градуса.
Другото нещо, задължително за каяк туризма е да имаш шприцдек - оня парцал с тиранти, дето изглежда като поличка и те пази от пръските и вълните, които се опитват да напълнят лодката ти. Съветвам те да иаползваш шприцдек от винил, или добре промазан плат. За туризъм те са по добри от неопреновите, защото само ги изтръскваш от капките и са сухи. Освен това през зимата не замръзват.Има и неопренови, но те са по-скоро за бързи води, където така или иначе си мокър.
Успех в търсенето!
тези са в голяма степен спортни този модел спецялно беше състезателен преди 10-15 години и както каза мамбата са много скъпи
мове да намериш някакъв стар по клубовете но едва ли ше е в цевтушо състояние
мове да намериш някакъв стар по клубовете но едва ли ше е в цевтушо състояние
Човек може да влезе в ада яхнал собствения си език
kayaso, много изчерпателен и ясен отговор си ми дал, благодаря за което. за конкретни параметри на някоя лодка ще питам като дойде време да купувам. инак неща като транспорт и съхранение не са ми проблем. Хипотетична ситуация, с предварителен оглед на маршрута и разузнаване, възможно ли е такъв тип лодка да мине цялата р. марица (в нашите предели)?
митя, по клубовете съм търсил. мъка!
днес се връщам от 4ридневен лагер на яз. копринка, така ме беше яд, че нямах плавателен съд под ръка. дори дойде ни на ъкъла да се захванем със строенето на турър лодка, ама уви здравия разум за сега надделява (о: няма да прибърваме с излагациите
митя, по клубовете съм търсил. мъка!
днес се връщам от 4ридневен лагер на яз. копринка, така ме беше яд, че нямах плавателен съд под ръка. дори дойде ни на ъкъла да се захванем със строенето на турър лодка, ама уви здравия разум за сега надделява (о: няма да прибърваме с излагациите
ако си фен веч или смяташ да ставаш може да си сигурен че ше си купиш повече от една лодка аз вече има 4 и всички различни и ще си купувам още една най вче трябва да си наясно как ще практикуваш колко често къде ако е туризъм ше има ли някой да ти носи багажа ше караш ли по реки със по голяма сложност и тогава ше може да се ориентираш малко по добре
Човек може да влезе в ада яхнал собствения си език
а какво смятате за надуваемите туринг каяци ?
като плюс аз виждам факта, че не ти е нужна кола,
правиш си прехода после го носиш като раница и може да се прибереш с влака дори...
макар че ако имаш друг багаш пак ще ти е мъчно сигурно (:
като плюс аз виждам факта, че не ти е нужна кола,
правиш си прехода после го носиш като раница и може да се прибереш с влака дори...
макар че ако имаш друг багаш пак ще ти е мъчно сигурно (:
-
vesko 1964
Здравейте!Минали са две години,откакто пуснах тази тема и оттогава много неща се промениха-и във вижданията ми,и в потребностите,че и в собственоста
-вече имам два надуваеми каяка и един Сит он топ,Trident 15 на Ocean kayak.Реших,че този каяк е добро съчетание от скоростно средство за придвижване и удобно място за риболов,пренася доста багаж и може да се бори с теченията и ветровете на Дунав.Следващия ми каяк ще е сит ин,сигурен съм в това