Човека от дискутираното филмче показва т.нар. "low brace" или иначе известно в нашата макар и оскъдна литература "ниска опора". Не съм срещал още учебник за каяк гребане, където тази основна техника да не е описана. Ако ти си попадал на такъв, моля сподели. Убеден съм, че никой няма да се "наиграе" използвайки въпросния метод. Аз самия го употребявам редовно.
Недостатъка на ниската опора (low brace) в сравнение с високата такава (high brace) е в това, че довежда до загуба на скорост. Това е основната причина да се избягва при състезания. Предимството обаче е, че центъра на тежеста е по-ниско (оттам идва по-добрата стабилност) и при завършване на движението лопатата е готова за загребване. Повтарям, това е основна техника, която е задължителна за усвояване от начинаещите каякари. Един от вариантите на ескимоското превъртане също я ползва. Ако не се сещаш за какво говоря може да помолиш Филип да ти демонстрира.
Вярно е, че основната част от завиването се прави с наклон на лодката и преместване центъра на тежеста, но не е вярно, че ако "... го заклати при атаката на противоположното течение няма да има много шанс да реагира." Точно обратното - ако си начинаещ (или като мен разсеян) и си във "висока опора" шанса да се обърнеш при такава ситуация е по-голям.
Аз лично препоръчвам на хората прохождащи в този род занимания да гледат филми, които обясняват "а" и "б" и след това да ги тренират упорито, а не да се зазяпват по световния шампион по слалом или скачане от водопад. Тези са вече на края на азбуката, а дотам се стига бавно, мъчително и след много практика. Имаме пресни примери до какво може да доведе прекаления оптимизъм и опитите да се прескачат етапи от развитието.
Пеца, нямам потребност да целувам ничий гъз, ако ще и да е на десетократния олимпийски шампион. Можеш да уважаваш някой за постиженията му, но това другото е перверзия, за която те съветвам да си поговориш с Ванката. Сигурен съм, че ще ти каже нещо, което още не знаеш.