Jorji

Реки, описания и статии

Moderator: vandobrev

Post Reply
petkan
Администратор
Posts: 353
Joined: 05 Dec 2007, 18:56

Jorji

Post by petkan »

Както е обичайно за ситуация от подобен род, информацията в медиите е достатъчно далеч от истината. Предпочитам да направя описание базирано на хронологията на събитията от наша гледна точка, защото за чуждата не мога и не искам да коментирам.

На 27.02.2010 спуснахме долното трасе на Чепинска река и около 17 ч. се отправихме за с. Драгиново, където се канехме да бивакуваме. Въпросната група беше в състав Чачи, Филип и моя милост. Така и не стигнахме за където бяхме тръгнали. Около 17:30 Чачи е получил обаждане от Лео (от Пловдив), който със силно притеснение обясни накратко, че Джорджи е потеглил по Чая, но час по-късно са намерили каската му да плува в реката, а той самия е в неизвестност. След кратко съвещание тримата решихме да помогнем на издирването, макар и в късната му фаза. Някъде след Пазарджик (вероятно около 18:15) дойде и обаждането, че младежа е открит в заклещен в лодката си, около километър над Бачковския манастир. Стана ясно, че Джорджи е мъртъв, че гражданска защита и пожарната са на местопроизшествието и, че не можем да направим нещо повече за него. Оказа се че грешим. По неразбираеми за нас в даения момент причини, Лео продължи да настоява все пак да идем до там.

Не искам да изпадам в прекален критицизъм, но в дадения случай не мога да се стърпя. Неразборията (поне за нас) започна още с пристигането ни. Участъка от шосето Асеновград-Смолян беше "обезопасен" от полиция без каквато и да е светлоотразителна екипировка. Аз лично щях да отнеса полицая, който нямаше дори палка, но се опитваше да регулира движението, ако не знаех, че мястото за спиране е наблизо. Нямаше никаква сигнализация, която да оповестява усложнената пътна обстановка. Коли на приятели, роднини и съответните служби пристигаха и си заминаваха без особен ред. Линейката (или поне една от тях) успя да реализира лек удар с джип на приятел на Джорджи. Властите бяха предупредени за пристигането ни, но по никакъв начин не го разбрахме. Не в началото, не и във вид на помощ.

Ние, (Чачи, Филип и Петко) пристигнахме около 19 часа. Гражданска защита бяха наслагали лампи до мястото на заклещване захранени от стандартни удължители, които всеки българин може да си купи от Метро или Практикер, а не водоусточиви и оякотени такива. До края на операцията изгоряха поне половината осветителни тела. Единствените карабинери на местопроизшествието бяха нашите. За около десетина минути с ужас наблюдавахме некоординираните и неадекватни усилия на Гражданска Защита и пожарна да извадят лодката и трупа на младежа от водата. Преоблякохме се във вече мократа екипировка и с една лодка и колкото въжета имахме слязохме обратно до мястото, където Джорджи се беше заклещил.

Имах честта да прочета писанията на родните "журналисти" по темата и не виждам нищо необичайно да има само няколко груби неточности. Вестник Монитор пише, че реката е била особенно буйна. Нищо подобно, водата беше около средното си ниво, може да се провери на съответното място. Всички медии споменават два огромни камъка. Пълна и крещяща глупост - младежа се беше заклещил в чатала на клон от дърво паднало във водата. Мога да го кажа, защото първо не съм сляп и второ прекарах петнадесет минути в опит да закача тялото или лодката, която се намираше на около половин метър под водата. През цялото време попаднах на нито един камък, още по-малко "огромен".

Много е тъжно като фактология, но ако Лео не беше влезнал гол в реката и за закачи лодката първоначално (поради липса на ентусиазъм от страна на службите?!), и ако не се бяхме появили ние с наличната си екипировка (лодка, въжета, карабинери и няколко идеи), тялото на Джорджи най-вероятно щеше да пренощува във водата. Той беше заклещен във въпросния чатал, като водата беше съблякла каската, спасителната жилетка, якето и шприцката му. Изваждането на самото тяло от водата се падна на моя милост и Чачи, докато Филип обезопасяваше от лодката. Пост-фактум разбрахме защо Леонид толкова настояваше да дойдем. Не искам да омаловажавам работата на държавните структури (или поне конкретната група), но квалификацията им на тема водно спасяване е под всякаква критика. Най-доброто което може да направят е да изкарат съответните курсове, но не проформа. Може и да обиждам някого, но към текущия момент предпочитам в реката да бъда спасяван от колеги каякари, а не някоя държавна структура.


Сега искам да споделя няколко свои мисли по една друга тема. Нещастието се е случило благодарение на няколко лоши съвпадения накуп. Джорджи (без да го познавам лично), въпреки големия си ентусиазъм не е бил опитен каякар. Даже напротив. Към това се е добавя факта, че е предприел спускане сам. Груба грешка ако липсват съответните умения. Понеже е бил сам никой не може да каже дали наличието на други хора в лодки около него би го спасило или не. Със сигурност обаче шанса би бил по-добър.

За мое лично съжаление културата на безопасност на лодкарите в България не нараства пропорционално с увеличаването на бройката им. Лесния достъп до екипировка и агитационни материали в мрежата размътват разсъдъка на не един и двама. Да не забравяме нелепата смърт на двама новаци под бент на р. Искър около Червен бряг. Силно се надявам този случай да накара ентусиастите да са по-внимателни и разсъдливи ПРЕДИ да влезнат в реката.

Каквото и да кажем за Джорджи вече е късно. Остава живите да си вземат поука.
rimohit
Posts: 324
Joined: 11 Jul 2008, 16:39
Location: Бургас-Стара Загора-в каяка

Re: Jorji

Post by rimohit »

Искам разрешение да направя копи-пейст на този текст в каяк -рибарския подфорум на фишингмания :(
почетен член "вся остальная непиювшая сволочь..." :D
petkan
Администратор
Posts: 353
Joined: 05 Dec 2007, 18:56

Re: Jorji

Post by petkan »

Изявлението ми е публично и като такова всеки има право да го чете и респективно копира, при условие че спомене кой е автора и от къде е взет текста.
User avatar
manev
Posts: 2925
Joined: 05 Dec 2007, 21:04
Location: София
Contact:

Re: Jorji

Post by manev »

това му е и предназначението на текста тъй че копирай. Защото иначе харата четат бозите по медиите и слушат разни теории от селски вечеринки.
petkan wrote: За мое лично съжаление културата на безопасност на лодкарите в България не нараства пропорционално с увеличаването на бройката им. Лесния достъп до екипировка и агитационни материали в мрежата размътват разсъдъка на не един и двама. Да не забравяме нелепата смърт на двама новаци под бент на р. Искър около Червен бряг. Силно се надявам този случай да накара ентусиастите да са по-внимателни и разсъдливи ПРЕДИ да влезнат в реката.

Каквото и да кажем за Джорджи вече е късно. Остава живите да си вземат поука.
Ще си позволя да добавя малко коментар към по-горния като човек който иска или не иска все е в центъра на повечето събития.

През последните няколко години натиснахме здраво хобито което практикуваме да получи повече популярност и съмишленици. Идеята на този форум и на сайта е преди всичко да предаде малкото опит който имаме. За съжаление явно се четат само глупостите и караниците които си спретваме тук. Често начинаещите поради повечето информация напредват доста по-бързо отколкото е било преди няколко години. Често идва и момента в който начинаещия си "повярва" и пренебрегва съветите за безопастност на по-напредналите. Много хора недоумяват защо не искаме да ги взимаме по реките пролетно време и предприемат действия на собствена глава. Именно поради по-горните причини се получи и тази неприятна и трагична ситуация. Никой няма да разбере какво се случи на Чая а и крайният резултат не изисква подробности.
Малко преди трагедията проведох разговор с Георги и ясно му обясних че обстановката в момента е твърде опасна и няма място в реките. Поради и тази причина никой от нас няма да влезе с него в реката и да прояви малко търпение.
Всеки иска да кара и навярно му е много тъпо когато "батковците" го спрат да не влиза и не го вземат. Но много малко хора проумяват всъщност каква отговорност поема човек когато вкара някой в реката. В много от ситуациите хората около теб са безсилни да помогнат но поне имат възможноста да предотвратят инцидент. Това в повечето случаи остава незабелязано защото всичко е минало добре. Нека всеки който се захваща с "бързите води" да се замисли за собствената си безопастност и да се вслушва повече в съветите на хора които има какво да му кажат.
Поведението в реката и отношението ни към този спорт са малко по-важни от личните ни възможности като каякари.
сърцат Jumper ... член на "предателски кръг"- Кольо Варварина
User avatar
manev
Posts: 2925
Joined: 05 Dec 2007, 21:04
Location: София
Contact:

Re: Jorji

Post by manev »

27.02 наближава ... наред с хубавите моменти покрай каяците за съжаление ще трябва да си носим и лошите. Ще е хубаво да отбележим по някакъв начин тази дата и предлагам да отидем на място. Ясно че неможем да измислим нещо подобаващо за случая но дървото на което стана инцидента си седи още там и никой не го е махал. Спокойно можем да отидем и да изчистим.
Ако има други предложения казвайте ...
сърцат Jumper ... член на "предателски кръг"- Кольо Варварина
User avatar
POLINA
Posts: 154
Joined: 06 Dec 2007, 14:48
Location: София,Козлодуй, Стара Загора
Contact:

Re: Jorji

Post by POLINA »

Ще се ходи ли към Чая ?
Когато нищо не е сигурно, всичко е възможно!
User avatar
manev
Posts: 2925
Joined: 05 Dec 2007, 21:04
Location: София
Contact:

Re: Jorji

Post by manev »

утре ще пиша ...нещо отбора се ослушва
сърцат Jumper ... член на "предателски кръг"- Кольо Варварина
User avatar
manev
Posts: 2925
Joined: 05 Dec 2007, 21:04
Location: София
Contact:

Re: Jorji

Post by manev »

Измина една година ...
Не забравяйте никога този ден !!! На мен още ми е пред очите и всякаш беше вчера.
Ясно ми е че "много ангажираните" каякари нещат да си вдигнат задника до р. Чая.. но възнамерявам в първия почивен ден да посетя мястото и ако има хора с мен да махнем поне дървото ...Защото то си е там и чака !
сърцат Jumper ... член на "предателски кръг"- Кольо Варварина
Post Reply