Съвет за двуместен каяк

Moderators: graf_bezuhoff, vandobrev

стоян
Posts: 41
Joined: 29 Jan 2009, 15:45
Location: Варна

Re: Съвет за двуместен каяк

Post by стоян »

1. Тутракан и Царево - стъклопластови лодки цена около 1000 лв. Не ми допада материала.

Материалът е супер. Позволява всякакъв тунинг и ремонт при повреда. Вярно е че се чупи, но това става при зверски удар, какъвто едва ли ще има ако се кара в море, спокойна река или язовир.
Има голяма разлика обаче м-у лодките правени в Тутракан и Царево. Говоря с инфо от преди няколко години. В Царево имат завод където бяха направили един модел за износ за Норвегия. Лодките бяха с две камери, цял комикс и много тежки (45 кг.), но сранително маневрени. На мен не ми допаднаха най-вече заради теглото. Такива има в момента на езерото в Морска градина - Варна.
В Царево има и някакъв цех в който имат една смешна матрица на каяк който е абсурд да се кара при страничен вятър, с два комикса, нереално голям и трудно използваем обем.
Тутракан имат матрица на туристичеки прийон (екскуршън ако не се лъжа), т.н. тутраканки и т.н. бананки. От последните два модела има с цял и с два отделни комикса. Проблема им е (на "майсторите" в Тутракан) че незнаят какво точно и как да направят. Правят ги и с камери които пускат вода-проверено. Тутраканките са може би една идея по-бързи, но не толкова маневрени и стабилни колкото "бананките". И двата модела не отстъпват на скорост и маневреност на повечето съвременни полиетиленови каяци-също проверено. Това да не потъват се решава с торби за багаж или бидони пак за багаж привързани вътре в каяка. От 8 години нашата (варненска) група караме такива и досега нямаме "удавен" каяк. Плюс на целия комикс е че не ограничава толкова качването на разни неща. Не е проблем да се качат 2 човека и куче-50кг. + багаж за 3 дни (храна, палатка, чували....) за преход по река или язовир с неголеми вълни. А проблема да не влиза вода при вълна-има някой в Плевен който шие шприцки за тези двойки. Според мен не са подходящи за море при голяма вълна, но за река и язовир са 6+.


2.Cruiser II на prijon - според мен много добра лодка за моите цели. Цената малко трудно се преглъща - близо 2000 лв.

За тази лодка нищо не мога да кажа защото не съм я карал. Приятел мой сподели впечатления че "не е лоша". Все пак prijon правят много добри туристически лодки. Но такава лодка ако решиш да я вкараш в река си трябва повечко опит, или рул защото завоите малко ще са трудни. Камерите не пускат вода при "къпане".


В Пловдив също има хора които правят каяци. Цеха им е някъде до канала, но цените са им май по-високи от на останалите. Бих те посъветвал да намериш някакво корито за похода на Арда, а там ще имаш възможност да караш почти всичко което го има в БГ и да избереш "твоята" лодка. Няма по-добра или най-добра лодка има най-подходяща както за конкретната вода така и според човека. Ако следиш обяви за каяци втора ръка, може да се появи нещо с което да започнеш. Само не взимай сглобяем ПУХ.
rimohit
Posts: 324
Joined: 11 Jul 2008, 16:39
Location: Бургас-Стара Загора-в каяка

Re: Съвет за двуместен каяк

Post by rimohit »

стоян wrote: Само не взимай сглобяем ПУХ.
Да те види един виден Видински каякар какви си ги написал ще те анатемоса от раз :lol:
почетен член "вся остальная непиювшая сволочь..." :D
стоян
Posts: 41
Joined: 29 Jan 2009, 15:45
Location: Варна

Re: Съвет за двуместен каяк

Post by стоян »

Хващам морска болест само като си помисля че може да се кача на такъв. Карал съм малко в море и малко в река, но това не е моята лодка определено, а и не мисля само аз че ПУХ-а не е верен избор.
divoivo
Posts: 14
Joined: 15 Aug 2008, 02:04
Contact:

Re: Съвет за двуместен каяк

Post by divoivo »

Привет ,
Е как може така да говорите за ПУХ-а ? Най яката лодка за туризъм според мен! Стабилен , маневрен и доста добре пази скорост(за разлика от Янтара и Колибрито). Пък удобството че се сглобява го прави перфектен за транспорт дори и по влак/автобус при липса на кола . Малко трудоемко е сглабянето и разглабянето но му се свиква и е забавно ;-) а големия плюс е ,че може да си го прибереш в мъзето, таванската или неизползваемия ъгъл в коридора/кухнята/терасата , докато за пластиките си трябва гараж или хангар . Та за средностатистически турист който няма свободна вила гараж или хангар в който да си държи пластиката ПУХ-а е "Дъ Бест Ю Кен Гет" ! :P
User avatar
Pecata
Posts: 412
Joined: 02 Nov 2008, 19:16
Location: Varna, E-mail: pecata70@gmail.com, Skype: petar__popov
Contact:

Re: Съвет за двуместен каяк

Post by Pecata »

Искам само да ви припомня, че живеем в 21век.
И бананките и ПУХ-овете стават за каране, но никой не може да ме убеди,
че са по-добри от един хубав полиетиленов каяк (защото има дървета и от тях).
1. По-леки
2. По-здрави
3. По-удобни (седалки, управление и т.н.)
По тази причина, не съм си купил нито ПУХ, нито Тутракански ковчег (мое мнение), а си взех единичка. Не казвам, че моята е перфектна, но аз исках точно такава.
Багаж (включително палатка, шалте и спален чувал) и храна за 7 дни събирам в багажниците на лодката на сухо и прибрано.
Не ми се е налагало за повече, а багажа и за 1 месец е същия. До сега не съм носил багаж върху лодката, освен една чанта с цигари фотоапарат и разни дреболии.
Вярно е че не мога да хвърлям и събирам мрежи, да ходя за дърва с лодката или да возя куче или нек'ъв друг дзвер (жена, деца) :lol: , но не ми и трябва.
Не съм нито траулер, нито шлеп, нито кучкарник, нито такси
Cruiser II на Рrijon нито е бърза нито е маневрена и май трудно ще намериш лодка която да съчетава и двете. Или едното или другото.
Човека в Плевен шие шприцки и жилетки само на техния клуб и на приятели и то с уговорки, защото си има и без това много работа.
Стояне не всеки има куче, а и да има не всеки го мъкне с него навсякъде, да чупи на хората чадърите :D .
rimohit
Posts: 324
Joined: 11 Jul 2008, 16:39
Location: Бургас-Стара Загора-в каяка

Re: Съвет за двуместен каяк

Post by rimohit »

Pecata wrote: Вярно е че не мога да ходя за дърва с лодката..
Хич не ми я хвали тогава.... :D :D :D :D :lol: :lol: :lol: :lol:
почетен член "вся остальная непиювшая сволочь..." :D
User avatar
Pecata
Posts: 412
Joined: 02 Nov 2008, 19:16
Location: Varna, E-mail: pecata70@gmail.com, Skype: petar__popov
Contact:

Re: Съвет за двуместен каяк

Post by Pecata »

Ти пък къде се обаждаш с тоя зелен леген :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
User avatar
sto100jan
Posts: 337
Joined: 10 Dec 2007, 15:59

Re: Съвет за двуместен каяк

Post by sto100jan »

Да ме прощават разбирачите ( щото аз не съм) , но и аз бях останал с впечатление , че стъклопластовите каяци са спомен от минали славни соцтуристически времена . Обаче гледам си аз , разбираш ли , в интернета и кво да видя http://www.kajak.nu/bilderna/bilder-08/ ... ffen-2008/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ето едни сериозни морско езерни туристи от една сериозна каякарска страна , богата при това . И ако някой види в целия сайт туристическа лодка , която ДА НЕ Е СТЪКЛОПЛАСТОВА , да се обади :shock: . Аз изпаднах в двоумление и бях сериозно покъртен , дет се вика , и споделих моите терзания с Чачи , дето има поглед върху скандинавското каякарство . Та и той потвърди , че там , ако видиш пластмасов туристически каяк - то той е само ,,ренталка" , или за отдаване под наем , щото е дълговечен , а истинския морско-езерен турист си джитка със стъклопластов - защото е по-лек , защото е по-бърз , и (сигурно) защото е по-скъп поне с 30% от пластмасовия му аналог , а нали те са баровци ;) . Та , такива ми ти работи..... :|
User avatar
sto100jan
Posts: 337
Joined: 10 Dec 2007, 15:59

Re: Съвет за двуместен каяк

Post by sto100jan »

А пък ей тая кака ( наборче ми е ;) http://qajaqunderground.com/" onclick="window.open(this.href);return false; прави в момента обиколка на Хафстралия със стъклопластов каяк Епик http://qajaqunderground.com/2009/02/04/ ... -by-freya/" onclick="window.open(this.href);return false; .
На ТИД-а имаше един пич Петер - германец пенсионер със двоен стъклопластов Летман . Беше си го приспособил да си го кара от предната седалка , и казваше , че го кара от 25 години , и повечето европейски реки и крайбрежия си ги е минал с него . http://www.lettmann.de/catalog/product_ ... cts_id/689" onclick="window.open(this.href);return false; Беше нещо от тоя джаз , но с интегриран в дъното рул . И човека само дето мобилен климатик не си караше с него .
User avatar
Pecata
Posts: 412
Joined: 02 Nov 2008, 19:16
Location: Varna, E-mail: pecata70@gmail.com, Skype: petar__popov
Contact:

Re: Съвет за двуместен каяк

Post by Pecata »

Добре, но това което показваш, по нищо не прилича на Тутраканка
и мисля че не са баш от същия материал.
Каката също :D :lol: .
Locked